Chatbot megosztás gomb

Növeld chatbot listád megosztásokkal!

A következő posztban azt fogom bemutatni, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy Facebook chatbotunkkal tartalmaink vagy akár botunk megosztására ösztönözzük listánk tagjait.

Sok vállalkozás küzd azzal a problémával, hogy túl drágán tud leadeket szerezni. Egy valamirevaló online marketinges pontosan tudja, mennyibe kerül számára egy új feliratkozó. Tudja, mennyit költ forgalomra (látogatókra), mekkora a soft konverziós hányada (száz látogatóból mennyi adja meg az email címét) a landoló oldalának, és nyilván tudnia kell azt is, hogy a listája hogy konvertál, azaz mennyibe kerül egy új vásárló. Egy infografikával össze is foglalnám ezt a többszörösen összetett mondatot:

Értékesítési tölcsér

Az online világban azonban nem csak pénzért lehet látogatókat szerezni (és így közvetve feliratkozókat, vásárlókat). Rengeteg trükk, cselszövés és ármány létezik, amik ingyen vagy jóval kedvezőbb áron generálhatnak forgalmat. Ilyen az organikus elérés, a keresőoptimalizálás, a nyereményjátékok, az ajánlás alapú kampányok, stb. Remek stratégia minél több ilyen elemet beépíteni a marketinggépezetbe, hiszen az ingyen szerzett látogatók alaposan lecsökkenthetik az egy új feliratkozóra számolt költséget.

Egy példa erre a közösségi megosztás is. Nem véletlen, hogy az utóbbi 5-10 évben szinte a világ összes blogjára kerültek megosztó gombok, amikkel a látogatók nagyon egyszerűen közzétehetik tartalmunkat a saját hálózatuk számára az általuk preferált platformon. Duplán jól járunk ilyenkor, hiszen az úgynevezett “social proof”, közösségi megerősítés is bejön a képbe. Az a közönség, amelyik egy ismerőse/kollégája ajánlására érkezik a honlapunkra, jobban konvertál, mint az amelyik csak egy fizetett hirdetésre kattint rá.

Amennyiben feliratkoztál az ingyenes Facebook Chatbot tanfolyamomra, akkor tudod, hogy listát ma már nem csak email címeket gyűjtve érdemes építeni, hiszen egy chatbot is remek lehetőségeket kínál ilyen téren. Azonban a chatbot feliratkozóknak is ugyanúgy megvan a költsége, mint az email feliratkozóknak. Itt is jól jöhet, ha pár apró trükkel ingyen feliratkozókat szerezhetünk.

Megosztó gombok a chatbotba

A Facebook Messenger platformja biztosít botunk számára egy remek lehetőséget: megosztás gombot helyezhetünk el a kártyáinkon.

Megosztás

Chatbotok által általában kártyákon szoktunk tartalmat, termékeket megjeleníteni. Galériába rendezve nagyobb mennyiségű tartalom is felhasználóbarát módon megjeleníthető. Ezeken a kártyákon helyezhetünk el megosztó gombokat.

Ha a felhasználó rájuk kattint, egy felugró ablakban kiválaszthatja az ismerőseit, akiknek el akarja küldeni a kártyát. Jó esélyünk van rá tehát, hogy nem is csak egy embernek fogja azt elküldeni.

Az így megosztott kártyák tetején a chatbot profilképe, neve és egy kis nyilacska látszik. Ha ezekre rákattint az új ember, azzal elindítja a saját beszélgetését a chatbottal. Persze azzal sem járunk rosszul, ha csak a tartalmunkra klikkel 😉

Chatbot megosztása

Ez mind szép és jó, így oszthatják meg botunk beszélgetőpartnerei a tartalmainkat Messengeren belül, és még egy kis esély is van rá, hogy egy új taggal bővül a chatbot listája (amennyiben a kártya tetején azt választja ki az új felhasználó).

De tök jó lenne, ha magát a chatbotot is meg tudnák osztani egymással, nem? Persze, és van is erre lehetőség. Vagyis, ha egy kicsit csavarunk a dolgokon, akkor van rá lehetőség. Nem kell mást tennünk, csak létrehozni egy kártyát a chatbotról. Teszünk a menübe egy megosztás elemet, amit ha kiválaszt a felhasználó, ez a kártya jelenik meg. A kártyára teszünk egy profilképet, egy kis leírást, hogy mit is tud a chatbot, egy linket a beszélgetéshez, illetve a megosztó gombot.

Persze így kétszer kell rányomnia megosztás gombokra az emberünknek, de a semminél így is jobb a helyzet.

Ha tesztelnéd a felhasználói élményt, a D.Ö.K. chatbotjával kipróbálhatod. Nyisd meg a beszélgetést itt, és a menüből válaszd ki a megosztás elemet!

Ha pedig még ennél is többet szeretnél tudni a Facebook chatbotokról, akkor ajánlanék neked egy ingyenes tanfolyamot, amit összeraktam róluk. Ezt itt találod 😉

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük