chatfuel

Ennyit változott két hónap alatt a Chatfuel

Május elején kezdtem el összerakni a Chatbot készítés Chatfuellel tanfolyamot, ahol nem csupán azt tűztem ki célként, hogy megtanítsa a botkészítés nemes tudományát a kurzust megvásárlóknak, hanem azt is, hogy a platform újdonságait  időről időre összeszedve frissítsem a tanfolyamot. Most ültem neki, hogy átgondoljam, miket lenne érdemes bemutatni az update videókban, és kicsit megdöbbentem, milyen sok minden változott két hónap alatt. Ezeket szedtem most össze.

Egészen apróságok

Kezdjük a visszatekintést az idegesítő apróságokkal, amik két hónappal ezelőtt még megnehezítették az életünket. Ezek közül kettőt szeretnék kiemelni. Talán felesleges ezekről írni, hiszen ha valaki most kezdi el használni a Chatfuel-t, teljesen magától értetődő lesz számára a jelenlegi működés. DE május elején még tényleg olyan macerás volt sorba rendezni egy blokkon belül az egyes elemeket/kártyákat, mint vak szappanoperahősnek befűzni egy cérnát a tűbe. Húzogatni kellett le és föl a kártyákat, de valahogy mindig máshova kerültek, mint ahova szántuk őket. Erre fejlesztettek azóta egy kis plusz jelet a kártyák közé, hogy egyszerűen beszúrhassunk bármit bárhová.

A másik a felhasználói adatokkal kapcsolatos. Korábban ha egy változónál létrehoztunk különböző értékeket, pl. feliratkozás változónál azt a két értéket, hogy “feliratkozva” és “nincs_feliratkozva”, akkor komoly nehézség volt ezeket felhasználva logikákat ültetni a botba. Ugyanis csak akkor használhattuk fel a változó különböző értékeit mindenféle logikaalkotás során, ha már volt olyan felhasználó, akinél az adott érték beállításra került. Bármit is akartunk beleépíteni, ami felhasználói adatokon alapszik, mindig egyből oda kellett navigálni egy beszélgetést egy tesztfelhasználóval, hiszen csak így mehettünk tovább. Ez olyan bődületes baromság volt, mint amilyennek hangzik, de mára már a múlté.

Könnyítés a botkészítőknek

Volt pár izgalmas változás, ami a botok készítését könnyítette meg. Elsősorban azok számára, akik több roboton is ügyködnek. Csoportokba lehet rendezni a mesterséges intelligencia parancsokat, és ezeket a csoportokat egyszerűen át lehet másolni egyik chatbot projektből a másikba. Ez hihetetlen hasznos például amikor a köszönéseket, elköszönéseket, megköszönéseket és egyéb általános dolgokat akarunk kezelni.

Ugyanerre jó az is, hogy a különböző blokk csoportokat is átmásolhatjuk más projektekbe. Általános dolgok kezelésére, feliratkoztatásra és bármi egyébre is jó lehet ez, amikor hasonló működést akarunk implementálni különböző botokba.

blokkok masolasa

Listaépítés

De talán a legjelentősebb változtatás az, hogy egy teljesen új menüpont is került a Chatfuel felületére, ahol a közönség növelését célzó eszközöket találunk.

chatbot novekedes

Itt egyrészt kapunk tippeket, ötleteket, hogyan növelhetjük a chatbot listánkat. Másrészt ügyes eszközök is vannak hozzá. Kitölteti velünk a Messenger felfedező funkciójához szükséges adatokat. Nem terjedt el még teljesen, de a Facebook szeretné, ha a Messengeren belül tudnának az emberek robotokat keresni a saját érdeklődésüknek megfelelően.

Van egy integrációs lehetőség, ami egy kis fejlesztői tudást is igényel, de a lényege, hogy könnyedén lehet vele a chatbottal történő beszélgetés elindítását implementálni a weboldalunkba. Például ha az ember rányom egy gombra a honlapon, induljon el a beszélgetés egy adott ponttól. Külön blokkokat indíthatunk el különböző helyzetekben, pl. más blokkot termékvásárlás után, mást panasztételnél, stb.

És akkor jöjjön a legkirályabb újdonság:

Üzenet kommentekre reagálva

Aktiválhatjuk a chatbotot, valahányszor komment érkezik valamelyik bejegyzésünkre. Megadhatunk mindenféle szabályt, így különböző üzenetek állíthatóak be különböző bejegyzések esetében, de akár általános üzenetet is megadhatunk. Ha felmentek a DÖK Facebook oldalára, és bármely bejegyzéshez kommentet írtok, a bot egyből üzenetet fog küldeni.

Ez nagyon jelentős újítás, hiszen nem túl nehéz dolog rávenni a felhasználókat arra, hogy kommentet írjanak, és most már ennyi is elég a chatbot listánk építéséhez. Ez bizony nagy cucc.

Tanulságok

A Messenger platform, a chatbotok világa még mindig egy rettenetesen gyorsan változó terület. Akár két hónap alatt is jelentős újdonságokról maradhatunk le. Érdemes feliratkozni a Chatfuel hírlevelére, esetleg beszélgetni a botjukkal. Ha igazán könnyen szeretnél lépést tartani a változásokkal, akkor a Chatbotkészítés Chatfuellel tanfolyamot továbbra is itt találod.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük